Kursus Transformasi Perkhidmatan Pelanggan Profesional Perpustakaan Tun Seri Lanang UKM | 14 Mei 2018

 

Kursus Transformasi Perkhidmatan Pelanggan Profesional UKM – Tim Perunding Imej Malaysia telah dilantik sebagai konsultan untuk mengendalikan Kursus Transformasi Perkhidmatan Pelanggan Profesional Profesionalisme pada 14 Mei 2018, bertempat di Bilik Latihan Aras 2 Perpustakaan Tun Seri Lanang UKM.

Bagaimana memenuhi jangkaan dan keperluan psikologi pelanggan zaman ini untuk kekal relevan dan kompetitif? Sejauh mana kuasa pelanggan dan apa yang mampu mereka buat serta kesannya kepada reputasi kita? Kenapa pelanggan mahu kita membuatkan mereka merasakan kehadiran mereka adalah penting?

Bagaimanakah ‘visual, vocal dan verbal’ petugas atau kakitangan mampu menyebabkan seseorang pelanggan merasa diri mereka penting, dan mereka merasa gembira, dan mereka pasti akan datang dan datang lagi.

5 jangkaan pelanggan apabila mereka datang untuk mendapatkan perkhidmatan atau produk kita :

*Kebolehpercayaan
*Jaminan keselamatan
*Responsif
*Empati
*Menarik

Buat apa yang kita janjikan, apa yang organisasi kita janjikan, apa janji dalam misi, visi dan slogan kita. Buat dengan betul apa yang kita janjikan, pada kali pertama, kedua, ketiga, keempat dan kali yang seterusnya. Konsisten dalam melaksanakan janji dengan kualiti, pada setiap saat, setiap hari, setiap orang, setiap tindakbalas, setiap rungutan, setiap aduan.

Pelanggan menilai, memerhati, mendengar, membaca, memikir, merasai segala proses dan pengalaman berurusan dengan organisasi kita, walaupun mereka diam, apatah lagi apabila mereka menyuarakan ketidakpuasanhati ! Mereka akan bertindak.

Tanpa pelanggan, kita tidak wujud, jawatan kita tidak wujud, gaji kita tidak wujud, kuasa kita tidak wujud. Bukan kita yang membantu mereka, merekalah yang membantu kita, dengan memberi peluang kepada kita untuk berkhidmat!

Kursus Transformasi Perkhidmatan Pelanggan Profesional UKM

Kecemerlangan sesebuah organisasi banyak bergantung kepada sejauh mana penerimaan dan kepuasan yang diperolehi oleh pelanggan terhadap perkhidmatan yang disediakan. Tahap kecemerlangan dan keberkesanan sesebuah organisasi hanya akan bermakna jika faktor kepuasan pelanggan diambilkira serta menjadikan setiap ketidakpuasan sebagai asas-asas untuk melaksanakan tindakan penambahbaikan bagi kesinambungan organisasi secara menyeluruh dan berterusan.

Pengurusan perkhidmatan pelanggan yang cekap dan baik meliputi keseluruhan aspek iaitu penampilan, tingkah-laku dan komunikasi, yang akan memberikan gambaran yang positif terhadap imej dan reputasi organisasi. Melalui kursus ini peserta dapat mempertingkatkan lagi kecemerlangan perkhidmatan kaunter yang selaras dengan standard yang telah ditetapkan oleh organisasi.

Terima kasih kepada pihak  Perpustakaan Tun Seri Lanang UKM di atas kepercayaan yang diberikan kepada Tim Perunding Imej Malaysia untuk mengendalikan kursus Transformasi Perkhidmatan Pelanggan Profesional ini. Setinggi penghargaan kepada semua peserta dan semua pihak yang terlibat dalam menjayakan kursus ini, jutaan terima kasih atas penyertaan dan komitmen anda yang hebat.

Segala input dan semangat yang diperolehi dalam kursus ini semoga bermanfaat agar setiap peserta akan semakin bersemangat dan teruja untuk memberikan perkhidmatan kelas pertama dan cemerlang kepada setiap pelanggan mereka. Semoga segala ilmu yang diperolehi sepanjang bengkel ini menjadi satu titik tolak untuk memantapkan kemahiran dalam kerjaya ini agar sentiasa mencapai kecemerlangan. Semoga segala perkongsian dalam bengkel ini bermanfaat kepada semua peserta yang hadir, in sha Allah.

Kursus Transformasi Perkhidmatan Pelanggan Profesional UKM

Kami kongsikan antara maklum balas dan pendapat daripada para peserta secara keseluruhan berkaitan Kursus Transformasi Perkhidmatan Pelanggan Profesional ini :

 

 1. Kursus ini amat bagus dan informatif ! – (Nur Iklimiah, Pembantu Pustakawan)
 2. Penceramah berpengalaman dan jelas penyampaiannya. – (Siti Zarenah binti Jasin, Pembantu Pustakawan Kanan)
 3. Penceramah dan keseluruhan program ini sangat bagus untuk jabatan ini kerana para peserta dapat meningkatkan pengetahuan dan kemahiran.– (Nur Murni Aznin, Pembantu Pustakawan)
 4. Teruskan program seperti ini! – (Idwan, Pembantu Pustakawan)
 5. Bagus sangat ilmu yang diperolehi untuk penambahbaikan diri dalam kursus transformasi perkhidmatan pelanggan profesional ini. – (Rosmawati Hj Zainal, Pembantu Tadbir)
 6. Kursus yang sangat baik ! (Mohammad Asyraaf)
 7. Excellence ! –  (Diyana Hamdi, Pembantu Pustakawan)
 8. Input yang diberikan daripada Kursus Transformasi Perkhidmatan Pelanggan Profesional ini cukup baik bagi berurusan dengan pelanggan seharian. Bukan hanya untuk staf namun bagus juga untuk memberi motivasi kepada pelajar – pelajar terutama IPTA. – (Samusi Mohd Yunus, Pembantu Pustakawan)
 9. Kursus Transformasi Perkhidmatan Pelanggan Profesional ini sangat bagus! – (Norashikin Mohd Yusop, Pustakawan)
 10. Penceramah kursus ini sangat bagus, baik dan berpengalaman! – (Radiyana A. Rahman, Pembantu Pustakawan)
 11. Input yang menarik!  – (Mohd Adnan Baharom, Pustakawan)
 12. Kursus ini amat baik, penceramah berpengetahuan dalam bidangnya. – (Nor Asiah Mohamad, Pustakawan)
 13. Input pengisian kursus yang sangat baik! –  (Mohamad Firdaus bin Ahmad Mahmod, Pembantu Pustakawan)
 14. Masa agak terhad untuk cover keseluruhan topik. -(Mohamad Zarrief Syafeeq, Pembantu Pustakawan)
 15. Kursus ini amat bagus dan penerangan yang jelas. –  (Mohd Afiq bin Suimeyami, Pembantu Pustakawan)
 16. Kursus yang bagus dan penceramah sangat profesional! – (Zaleha Hussin, Pembantu Pustakawan)
 17. Input yang disampaikan amat menarik dan sesuai untuk tugas harian kami, terutama apabila berurusan dengan pelanggan. – (Rosmarlidaini Mah Hasan, Pustakawan)

Anda berminat untuk mengadakan bengkel ini di tempat anda? Klik di sini untuk mendapatkan maklumat terperinci bengkel ini beserta sebutharga!

Friday, May 25th, 2018
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments