Kursus Pengucapan Awam | Masjid Kampung Johan Setia Klang | 21 Oktober 2017

Keberkesanan dalam pengucapan awam terletak kepada tiga perkara asas, iaitu diri pengucap, bahan yang ingin diucapkan dan teknik pengucapan. Idea atau buah fikiran yang paling hebat sekalipun tidak mungkin akan diterima dan berkesan kepada para pendengar sekiranya idea dan buah fikiran itu tidak disampaikan dengan berkesan.

Kursus Pengucapan Awam

Oleh itu, bagi memastikan para pendengar tertarik untuk mengikuti sesebuah pengucapan, memahami seterusnya mampu mengamalkan perkara-perkara yang disampaikan, amat penting seseorang pengucap mempelajari teknik pengucapan awam yang berkesan dan berpengaruh.

Kursus Pengucapan Awam

Pada 21 Oktober 2017, Tim Perunding Imej Malaysia telah dijemput oleh Masjid Kampung Johan Setia Klang untuk mengendalikan Kursus Pengucapan Awam. Tahniah kepada pihak penganjur iaitu barisan jawatankuasa Masjid atas usaha penganjuran kursus ini. Tahniah juga atas komitmen hebat setiap peserta yang hadir seharian penuh menimba ilmu. Para peserta terdiri daripada barisan jawatankuasa Masjid dan ahli pengurusan tertinggi komuniti sekitar Kampung Johan Setia.

Kursus Pengucapan Awam Kursus Pengucapan Awam Kursus Pengucapan Awam

 

Penganjuran kursus ini secara serius dan komited oleh sesebuah Masjid merupakan satu usaha dan trend yang amat membanggakan. Apabila barisan jawatankuasa Masjid gigih mengambil inisiatif untuk memantapkan ilmu pengucapan awam berpengaruh ini, ianya adalah satu tindakan yang tepat, relevan dan dinamik dengan tanggungjawab dan peranan mereka sebagai agen perubahan komuniti setempat.

Sebagai agen perubahan yang paling dekat dengan komuniti, amat penting seseorang yang memegang jawatan dan amanah dalam komuniti untuk sentiasa relevan dalam mempengaruhi masyarakat kepada nilai-nilai dan prinsip kebaikan. Memiliki kemahiran dalam pengucapan awam pastinya merupakan bonus yang mampu melonjakkan nilai sosial diri mereka untuk menjadi ikon dan inspirasi dalam membawa nilai dan mutiara kebaikan yang diperjuangkan kepada masyarakat setempat.

Kursus Pengucapan Awam

Kursus ini diadakan untuk memindahkan teknik-teknik dan kemahiran pengucapan awam serta ketrampilan bertutur yang berkesan agar para peserta terus dapat memperhebatkan teknik pengucapan awam dan ketrampilan bertutur mereka selepas tamat kursus ini.

Kursus Pengucapan AwamKursus Pengucapan AwamKursus Pengucapan Awam

Kursus pengucapan awam ini juga diadakan bertujuan untuk meningkatkan kemahiran ketrampilan bertutur dengan memberikan para peserta kemahiran menggunakan teknik Kuasa ‘First Impression’-teknik ketrampilan bertutur dan posture tubuh, teknik vokal yang mantap dan berpengaruh, kemahiran membangunkan peta presentasi dalam konten pengucapan menggunakan formula konten marketing, formula ‘Matching’, formula ‘Multisensori’ dan teknik ‘Empat Penjuru’.

Kursus Pengucapan Awam

Kami kongsikan antara maklum balas dan pendapat daripada para peserta secara keseluruhan berkaitan Kursus Pengucapan Awam ini :

 1. “Cara penyampaian penceramah Kursus Pengucapan Awam ini sangat jelas, terang, dan mengujakan”. – Siti Nazirah Abdul Aziz
 2. “Kursus ini sangat baik! Saya sangat faham dengan cara penyampaian penceramah”. – Hilinorazna Ismail
 3. “Kursus Pengucapan Awam ini mantap dan terbaik!” – Rosinah Kamari
 4. “Penceramah kursus ini sangat berpengetahuan dan memahami keperluan audience”. – Zainudin Ismail
 5. “Pada pendapat saya, Kursus Pengucapan Awam ini baik dan bermanfaat”. – Adzhar Ahmad
 6. “Program yang diadakan sangat baik dan boleh diteruskan pada masa-masa akan datang.” – Ismail Mamat
 7. “Saya sangat berpuas hati dengan Kursus Pengucapan Awam yang diadakan, kerana ia sangat bermanfaat”. – Jeffry Isa
 8. “Terbaik bagi keseluruhan program!” – Azli Masri
 9. “Penceramah Kursus Pengucapan Awam sangat berketerampilan”. – Rosidah Jaafar
 10. “Program yang diadakan ini sangat baik!” – Mohd Johari Abd Majid
 11. “Kursus Pengucapan Awam yang diadakan ini bagus!” – Rosli Marjumin

Anda berminat untuk mengadakan bengkel ini di tempat anda? Klik di sini untuk mendapatkan maklumat terperinci kursus ini beserta sebutharga!

Tuesday, October 24th, 2017
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments