Ketrampilan Diri Profesional : Adab-Adab dan Etiket Di Pejabat – Siri 1

Etiket di pejabat atau adab di pejabat adalah cara kita menampilkan diri di hadapan rakan sekerja, majikan dan sesiapa sahaja di tempat kerja kita. Ianya juga merangkumi cara kita berinteraksi dengan orang lain di pejabat, berkelakuan dan berpenampilan di tempat kerja, yang menonjolkan sikap meraikan dan menghormati orang lain, tidak mementingkan diri sendiri, sentiasa peka terhadap perasaan orang lain, berbudi bahasa dan mengamalkan peribadi yang baik dan dihormati. Tujuan mengaplikasikan adab dab etiket di pejabat ini adalah untuk memastikan suasana yang harmoni di pejabat serta menimbulkan rasa selesa rakan-rakan sekerja dan sesiapa sahaja yang berurusan dengan kita di tempat kerja, seterusnya mampu mencapai objektif dan matlamat besar organisasi.

Sekecil-kecil adab perlakuan dan etiket di pejabat seperti berwajah manis dan memberi salam pastinya mampu memberikan impak yang besar kepada perhubungan dan interaksi rakan-rakan sekerja dan menyumbang kepada keharmonian suasana bekerja.

 

Adab dan etiket mungkin kepada sesetengah orang hanya perkara kecil namun apabila kita mengamalkan adab dan etiket ini, ia mampu membuka jalan kepada nilai-nilai yang lebih besar dalam sesuatu organisasi. Mana mungkin wujudnya teamwork yang baik, toleransi, persefahaman, sikap saling bekerjasama, saling bertanggungjawab, saling menyokong dan saling menampung tugasan di kalangan warga kerja di dalam sesebuah organisasi sekiranya tidak dimulai dengan adab dan etiket yang baik seperti berwajah manis, senyum, ucapan salam, menghormati privasi, menjaga air muka, berkomunikasi dengan perkataan yang baik-baik dan lain-lain perlakuan yang sentiasa meraikan dan menghormati rakan sekerja demi memastikan keharmonian suasana bekerja.

Organisasi yang berjaya mencapai matlamat dan visi yang besar serta mampu memberi impak dalam industri adalah organisasi yang mengutamakan dan memastikan berlakunya amalan dan etiket di pejabat di kalangan warga kerja mereka.

Dalam artikel siri 1 ini  saya senaraikan 5 adab dan etiket di pejabat, sebagai panduan agar keharmonian yang wujud di antara warga kerja di dalam organisasi lebih mantap seterusnya mampu menyumbang kepada prestasi kerja yang hebat dan melonjakkan reputasi dan keuntungan organisasi.

 1. MURAH DENGAN SENYUMAN  
  Dengan senyuman dan berwajah manis di pejabat, rakan sekerja akan lebih senang menerima kehadiran kita dan suka berurusan dengan kita. Walaupun senyuman adalah sejenis bentuk sedekah yang percuma, namun sukar untuk melihat orang yang mampu mengukir senyuman di pejabat.
   
  Bagi mereka yang mampu untuk tersenyum di saat kesibukan dan tekanan kerja di pejabat, usaha anda bukan sia-sia, ianya menonjolkan nilai profesionalisme diri dan nilai diri yang bijak mengawal emosi.
   
  Orang yang sentiasa menunjukkan wajah yang manis dan murah dengan senyuman ini secara tidak langsung akan dilihat sebagai seorang yang sentiasa positif, mudah berkawan, merendah diri, mudah didekati, mudah mesra dan mudah bekerjasama.
   

  Tahukah anda bahawa senyuman adalah antara cara yang mampu mengurangkan tekanan dan menyerikan suasana di tempat kerja. Senyuman boleh mengundang tindak balas positif daripada orang lain dan ianya bukan sekadar mampu menggembirakan diri kita tetapi ia juga mampu memberi perasaan yang tenang dan menyenangkan orang lain.

   

  Adab-Adab dan Etiket Di Pejabat

   

 2. UCAPAN SALAM DAN SELAMAT PAGI
  Walaupun ada di kalangan kita yang sukar atau segan untuk memberi salam dan mengucapkan selamat pagi kepada sesiapa sahaja rakan sekerja apabila tiba di pejabat, hakikatnya ucapan salam memainkan peranan penting untuk mewujudkan suasana yang sejahtera dan harmoni serta mesra di tempat kerja.Bagi orang Islam, sesiapa yang kita temui menjadi hak mereka untuk mendapatkan ucapan salam daripada kita kerana ucapan salam itu adalah doa kita kepada saudara sesama Islam agar orang yang kita temui itu sentiasa berada dalam kesejahteraan. Ucapan salam ini juga mampu mengeratkan ukhwah dan kasih sayang sesama saudara seIslam. Orang yang mudah memberikan ucapan salam ini juga akan mudah diterima dan disenangi oleh rakan-rakan sekerja.Selain daripada itu, ia juga menunjukkan peribadi yang berkeyakinan tinggi, tidak sombong, ikhlas ketika berurusan dan berkeperibadian mulia. Ucapan salam ini juga jangan hanya terbatas kepada rakan-rakan satu jabatan dengan kita sahaja, sebaliknya amalan ini hendaklah dipraktikkan kepada sesiapa sahaja, tanpa mengira pangkat dan jabatan mereka.

  Adab-Adab dan Etiket Di Pejabat

 3. JANGAN SOMBONG
  Tanpa rakan-rakan sepejabat, tidak mungkin kita boleh berjaya sendiri tanpa sokongan dan sumbangan orang lain. Justeru, janganlah bersikap sombong dan tawarkan serta hulurkan bantuan ketika melihat rakan sekerja dalam kesulitan atau mereka memohon bantuan dari kita. Kesediaan diri kita menghulurkan bantuan pastinya membuatkan ramai yang menyenangi diri kita dan hubungan di tempat kerja akan bertambah baik.
  Elakkan bersikap mementingkan diri sendiri, bantulah orang lain selagi kita mampu, namun sekiranya kita tidak mampu untuk membantu, mohonlah maaf dan berusahalah mecari peluang untuk membantu rakan kerja pada waktu yang lain pula.Adab-Adab dan Etiket Di Pejabat
 4. HARGAI ‘PRIVACY’
  Sentiasa hormati ‘privacy’ rakan sekerja walau serapat mana hubungan kita dengan mereka. Sesuatu hubungan kerja akan berkekalan dalam keadaan baik sekiranya kedua-dua pihak kekal dengan tingkah laku yang menghormati di antara satu sama lain. Jangan sesekali mengambil kesempatan di atas keakraban dan hubungan baik dengan menceroboh ‘privasi’ mereka di pejabat.
  Jangan sampai bersikap kurang manis dengan masuk ke biliknya tanpa mengira waktu yang sesuai, atau melhat dan meminjam barang-barang di atas meja tanpa izinnya, walaupun sebatang pen, atau membuka komputer dan membaca emel atau membaca surat-surat yang berada di atas mejanya. Sentiasa menjaga pandangan mata ketika berada di bilik atau mejanya. Jangan mengganggu dan mengajaknya berbual atau melayan cerita kita ketika dia sedang menumpukan perhatian menyiapkan  tugasannya, mungkin ketika itu teman sekerja kita tidak mahu diganggu kerana sibuk mengejar deadline.Usah sesuka hati duduk di tempatnya. Sekiranya kita mahu berjumpa dengan rakan sekerja dan ketika itu dia sedang bercakap di talian, jangan berlegar-legar di sekeliling semasa menunggu rakan sekerja kita meletakkan telefon, apatah lagi mengganggu orang-orang lain berhampiran yang sedang bertugas. Tinggalkan nota kepada mereka untuk memaklumkan perkara yang ingin disampaikan atau kembali kemudian.

  Adab-Adab dan Etiket Di Pejabat

 5. ELAKKAN MENJERIT DAN BERCAKAP DENGAN NADA SUARA YANG KUAT DI PEJABAT
  Sama ada personaliti kita suka bercakap dengan nada kuat atau perlahan, adab ketika di pejabat ialah bercakap dengan jelas tanpa menjerit. Orang yang suka bercakap kuat atau menjerit di tempat kerja adalah gangguan kepada rakan sepejabat yang sedang bekerja. Sentiasa sedar dan peka bagaimana perlakuan dan komunikasi kita di pejabat dan bagaimana orang melihat dan menilai diri kita. Jangan mementingkan diri dengan berbuat sesuka hati di pejabat. Sentiasa ingat ketika kita berada di pejabat, ada hak rakan sepejabat atas apa jua komunikasi dan tingkah-laku kita.Bersikaplah matang dan elakkan kelihatan seperti keanak-anakan. Jangan sesekali bergurau dan ketawa berlebihan dengan rakan sekerja ketika di pejabat kerana kita mungkin mengganggu tumpuan rakan-rakan sekerja lain yang sedang menumpukan untuk menyelesaikan tugasan mereka. Walaupun mungkin kita tidak berniat untuk mengganggu, perlakuan sebegini menunjukkan kita tidak hormat kepada rakan sepejabat dan tidak pandai membawa diri serta bersifat keanak-anakan.Sekiranya mahu menyampaikan sesuatu perkara kepada rakan sekerja yang kedudukannya agak jauh dengan meja kita, jangan sesekali menjerit tetapi berjalanlah ke mejanya atau menghubunginya melalui telefon. Kemungkinan semasa kita menjerit atau bercakap dengan nada suara yang kuat ke arahnya, dia sedang menahan malu apabila menjadi tumpuan orang lain yang turut berada di pejabat, selain daripada turut mengganggu rakan-rakan sepejabat yang lain.


Adab-Adab dan Etiket Di Pejabat

Nantikan sambungan artikel ini dalam siri 2…

 

Sunday, September 4th, 2016September 4, 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.